Een moderne hoofdtelefoon heeft nogal wat techniek in huis. Denk aan termen als noise cancelling, bluetooth, aptX en NFC. Wil je van een bepaalde eigenschap de exacte betekenis weten? Op deze pagina behandelen we de meest gestelde vragen over hoofdtelefoons.

Wat is een noise canceling koptelefoon?

Noise cancelling betekent in het Nederlands ruisonderdrukking. Koptelefoons met deze technologie dempen hinderlijke omgevingsgeluiden. Denk bijvoorbeeld aan pratende mensen in de trein of lawaai in het verkeer. Er bestaan twee soorten noise cancelling, namelijk passieve en actieve geluidsonderdrukking. Draadloze over-ear hoofdtelefoons hebben meestal een gesloten ontwerp en bevatten goed geïsoleerde oorschelpen. Hierdoor sluit de hoofdtelefoon je oren goed af van de buitenwereld, al zal je ongetwijfeld nog wel iets van de omgeving meekrijgen. Dit noemt men passieve ruisonderdrukking. De betere hoofdtelefoons beschikken over actieve noise cancelling. Deze modellen registreren aan de hand van minuscule meetmicrofoons omgevingsgeluiden. Een slimme chip genereert vervolgens tegenovergestelde audiofrequenties. Doordat de geluidsgolven met elkaar ‘botsen’ ervaart de luisteraar amper omgevingsgeluid. Steeds meer hoofdtelefoonfabrikanten passen deze truc doe. Zo verkoopt webwinkel Coolblue inmiddels behoorlijk wat noise cancelling koptelefoons. Actieve ruisonderdrukking werkt in de praktijk uitstekend, maar ga er wel verstandig mee om. Zeker bij gebruik in het verkeer is het handig wanneer je het geluid van naderende voertuigen kunt horen. Op nagenoeg alle noise cancelling hoofdtelefoons bevindt zich een knopje om de functie uit te schakelen.

Wat is een over-ear koptelefoon?

Een over-ear koptelefoon is een hoofdtelefoon die je oren volledig omsluiten. Om die reden zijn de oorkussens en oorschelpen behoorlijk fors. Over-ear hoofdtelefoons (ook wel circumaural hoofdtelefoons genoemd) zitten erg comfortabel, doordat de oorkussens niet op je oren drukken. Bovendien sluiten ze je goed af van de omgeving, waardoor je op een intensieve manier van muziek kunt genieten. Draadloze over-ear koptelefoons hebben meestal een gesloten ontwerp. Thuisgebruikers en studiomuzikanten kiezen als alternatief eventueel voor een open klankkast of semi open klankkast. Dankzij de (gedeeltelijke) open back constructie kunnen de geluidsgolven de hoofdtelefoon gemakkelijk verlaten. Er is hierdoor geen sprake van geluidsweerkaatsing, wat resulteert in een natuurgetrouwer geluid zonder overheersende bas. Verder heeft een (semi-)open klankkast als voordeel dat je oren niet zo warm aanvoelen. Voor gebruik in drukke omgevingen heeft een gesloten open-ear hoofdtelefoon de voorkeur. Coolblue verkoopt gesloten, open en semi-open koptelefoons.

Wat is een on-ear koptelefoon?

Een on-ear koptelefoon is een hoofdtelefoon waarvan de oorkussens rechtstreeks op je oren rusten. Vergeleken met een over-ear model zijn de oorkussens dan ook kleiner. Een on-ear koptelefoon omsluit dus niet volledig je oren, waardoor je bijvoorbeeld nog gesprekken kunt volgen en andere omgevingsgeluiden kunt opvangen. Bij gebruik in het verkeer is on-ear samen met het verderop besproken bone conduction het veiligste koptelefoontype. Aangezien frisse lucht je oren rechtsreeks bereiken, heb je geen last van oververhitte oorlellen. Zeker in de zomer is dat wel zo prettig! Een on-ear hoofdtelefoon is klein én licht, zodat je hem gemakkelijk onderweg meeneemt. Omdat on-ear koptelefoons je niet volledig afsluiten van de omgeving, zijn ze minder populair vergeleken met over-ear en in-ear modellen. Toch bevat het assortiment van Coolblue ruim honderd modellen.

Wat is een in-ear koptelefoon?

Een in-ear koptelefoon is een hoofdtelefoon die je binnen de gehoorgang draagt. Om die reden heten ze in de volksmond ook wel oordopjes of een oortelefoon. In-ear hoofdtelefoons zijn compact en licht, waardoor ze populair zijn onder reizigers en sporters. Aangezien je de oordopjes binnen de gehoorgang manoeuvreert, sluiten ze je goed af van de omgeving. Veel luisteraars ergerden zich lange tijd aan de dansende snoertjes, maar gelukkig bestaan er nu ook goedkope draadloze oordopjes. Fabrikanten leveren verschillende maten oortips van siliconen en/of traagschuim mee. Muzikale oordopjes zijn dus geschikt voor muziekliefhebbers met zowel grote als kleine oren. Voor intensieve bezigheden kies je het beste sportoordopjes met oorhaken of een nekband. Die blijven goed op hun plek zitten en zijn daarnaast bestendig tegen vocht en zweet.

Wat zijn earbuds?

Een earbud is een in-ear hoofdtelefoon die je minder ver in de gehoorgang prikt. Ze liggen in feite binnen de oorschelp, waardoor ze de gehoorgang niet volledig afsluiten. Omgevingsgeluiden zijn prima hoorbaar, zodat Earbuds geschikt zijn voor gebruik in het verkeer. Het is belangrijk dat de pasvorm goed aansluit bij het formaat van je oren, want vergeleken met traditionele oordopjes vallen ze iets sneller uit. Gelukkig levert de fabrikant vaak meerdere maten oortips mee. De bekendste earbuds zijn momenteel de Apple AirPods 2.

Wat is een bluetooth-koptelefoon?

Een bluetooth-koptelefoon is een hoofdtelefoon die draadloos contact maakt met een smartphone, tablet, smartwatch, computer of ander geschikt toestel. Het bronapparaat verzendt de audiogegevens via een draadloze bluetooth-verbinding naar de hoofdtelefoon. Hierdoor kan de luisteraar vrij bewegen zonder dat er snoertjes in de knoop raken. Het bereik van bluetooth bedraagt meestal zo’n tien meter. Je kunt dus even van de smartphone of tablet weglopen zonder dat de verbinding wegvalt. Een bluetooth-hoofdtelefoon heeft voor de stroomvoorziening een eigen accu. Via een meegeleverde usb-kabel kun je deze batterij opladen. De meeste nieuwe hoofdtelefoons ondersteunen tegenwoordig bluetooth. Webwinkel Coolblue heeft bijna tweehonderd producten in zijn gamma.

Wat is een bone conduction-koptelefoon?

Een bone conduction koptelefoon is een hoofdtelefoon die je niet op of in je oren draagt. In plaats daarvan klemt een nekband de ‘oordopjes’ stevig op je jukbeenderen. Via trillingen bereikt de muziek vervolgens het gehooroorgaan. Je hersenen beschouwen de trillingen als geluid. Dat gebeurt dus buiten je gehoorgang om, zodat je moeiteloos met anderen mensen kunt praten. Bovendien hoor je nog het verkeer, waardoor een hoofdtelefoon met bone conduction een veilige optie is voor buitensporters. Bijkomend voordeel is dat je geen last hebt van uitvallende oordopjes. Audiomerk Aftershokz is gespecialiseerd in het maken van hoofdtelefoons met beengeleiding.

Wat is een aptX-koptelefoon?

AptX is een hoogwaardige bluetoothstandaard voor geluidsoverdracht. Vanaf een geschikt bronapparaat stuur je hiermee de liedjes in uitstekende kwaliteit naar een aptX-hoofdtelefoon. De audiokwaliteit is ongeveer vergelijkbaar met die van cd’s. Een vereiste is dat het bronapparaat met dit bluetooth-protocol. overweg kan. Bij recente toestellen met Android is dat meestal het geval. Verder heb je een koptelefoon met aptX nodig. Let hierbij goed op, want lang niet alle hoofdtelefoons bieden hiervoor ondersteuning. Zoek dus een hoofdtelefoon in het hoogste segment, bijvoorbeeld de breed gewaardeerde Sony WH-1000XM3. Wanneer je optimaal van aptX wilt profiteren, heb je audiogegevens van hoge kwaliteit nodig. Gebruik hiervoor lossless flac-bestanden of neem een abonnement bij een kwalitatieve online muziekdienst, bijvoorbeeld Tidal.

Wat is een kinderkoptelefoon?

Een kinderkoptelefoon herken je aan de felle kleur en een speels design. Je kunt bijvoorbeeld een kindvriendelijke hoofdtelefoon voor jongens of meisjes kopen. Er is vrijwel altijd een volumebegrenzer aanwezig, waardoor de muziek niet luider kan dan pakweg 85 decibel. Wel zo veilig, want daarmee voorkom je gehoorbeschadiging. Bij een kinderhoofdtelefoon heb je keuze tussen een over-ear of on-ear model. Verder zijn er bekabelde en draadloze bluetooth-kinderhoofdtelefoons verkrijgbaar.

Wat kan een koptelefoon met NFC?

NFC is een afkorting voor Near Field Communication. Een koptelefoon met NFC-chip verbind je razendsnel met een ander bluetooth-apparaat, zoals een smartphone, tablet of smartwatch. Je houdt hiervoor het mobiele toestel in de buurt van de NFC-chip (ongeveer 10 centimeter), waarna een paar tellen later beide apparaten draadloos met elkaar communiceren. In de handleiding staat vermeld op welke locatie deze chip zich bevindt. Lang niet iedere hoofdtelefoon heeft overigens NFC. Gelukkig hebben bluetooth-koptelefoons een zogeheten ‘pairing-knop’ om een draadloze verbinding te realiseren.

Wat zijn true wireless oordopjes?

De beste oordopjes zijn volledig draadloos. Deze in-ears zijn dus onderling niet verbonden met elkaar. Hoofdtelefoonmerken gebruiken hiervoor de term true wireless. Voor de stroomvoorziening beschikt ieder oordopje over een eigen accu. Fabrikanten leveren vrijwel altijd een bescheiden oplaadcase mee waarin je true wireless oordoppen kunt opladen. Deze oplaadcase heeft veelal een ingebouwde powerbank-functie, zodat je de true wireless in-ears ook zonder nabijgelegen stopcontact kunt bijladen. Bij Coolblue zijn tientallen volledig draadloze oordopjes verkrijgbaar.

Kan ik handsfree bellen met een koptelefoon?

Meestal wel! Nieuwe koptelefoons hebben doorgaans een piepkleine microfoon om je stemgeluid op te nemen. Ontvang je een inkomende oproep, dan staakt automatisch de muziek en hoor je de telefoon overgaan. Via de bedieningstoetsen in het snoer, op de oorschelp, op het oordopje of spraakopdrachten kun je het gesprek vervolgens aannemen. Ondanks het compacte formaat kun je tegenwoordig ook met de nieuwste in-ear koptelefoons handsfree bellen.

Wat is het verschil tussen een koptelefoon en headset?

Een koptelefoon is gemaakt om naar muziek te luisteren, terwijl een headset primair is bedoeld om gesprekken te voeren. Toch is er veel overlap. Zo laat een speciale gaming headset ook een uitstekend geluid horen. Daarentegen bevatten de meeste hoofdtelefoons een ingebouwde headset om te bellen. Een koptelefoon en traditionele headset verschillen van elkaar in uiterlijk. Een reguliere headset bevat namelijk een (beweegbare) microfoonarm. Doordat de microfoon zich vlakbij de mond bevindt, ben je aan de andere kant van de lijn beter te verstaan. Er zijn zowel bekabelde als bluetooth-headsets verkrijgbaar.

Hoe kan ik een koptelefoon bedienen?

Bij een bekabelde hoofdtelefoon zit er vaak een afstandsbediening in het snoer verwerkt. Hiermee wijzig je bijvoorbeeld het volumeniveau of sla je een liedje over. Bevat het snoer geen afstandsbediening, dan gebruik je een aangesloten smartphone, tablet, pc of versterker om andere muziek te kiezen. Bij een draadloze hoofdtelefoon zijn de bedieningstoetsen in de oorschelp verwerkt. Via drukknoppen of veegbewegingen pas je de afspeelinstellingen aan. Sommige draadloze koptelefoons kun je ook via spraakopdrachten aansturen, bijvoorbeeld de spraakassistent Siri of Google Assistent.

Welke aansluitingen heeft een koptelefoon?

Een draadloze koptelefoon heeft meestal een kleine usb-aansluiting voor het opladen van de accu. Verder kun je een bluetooth-koptelefoon veelal ook met een afneembare kabel gebruiken. Fabrikanten leveren hiervoor een snoertje met een 3,5mm-aansluiting mee. Die steek je in de hoofdtelefoonuitgang van een smartphone, tablet of computer. Gebruik je de koptelefoon met hifi-apparatuur, zoals een versterker of receiver? In dat geval heb je meestal een kabel met een 6,3mm-aansluiting nodig. Sommige fabrikanten leveren hiervoor een aparte adapter mee. Hoogwaardige studio koptelefoons kun je vrijwel altijd op hifi-apparatuur aansluiten.

Wat zijn handige koptelefoon accessoires?

De meeste koptelefoonmerken leveren netjes een reishoesje en de benodigde kabels mee. Daarnaast zijn er ook nog andere handige koptelefoon accessoires verkrijgbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van een geschikte powerbank om de accu onderweg op te laden! Voor thuisgebruik is een mooie hoofdtelefoonstandaard een handige gadget. Zo bewaar je de hoofdtelefoon krasvrij.

Wat is de beste koptelefoon onder 100 euro?

Een lastige vraag, want vanwege de enorme concurrente verandert het aanbod voortdurend. Er zijn in ieder geval voldoende koptelefoons voor minder dan 100 euro verkrijgbaar. Zo verkoopt webwinkel Coolblue ruim honderd goedkope bluetooth-hoofdtelefoons.