Zoek je een uitstekende koptelefoon? Geen gemakkelijke klus, want de keuze is overweldigend. In deze koopwijzer geven we aan de hand van vijf stappen allerlei slimme tips. Je leest bij ieder hoofdtelefoontype de voordelen en nadelen, zodat je een goede keuze kunt maken.

Merkwaardig genoeg gebruiken veel mensen de goedkope meegeleverde oordopjes van smartphones om van muziek te ‘genieten’. Dat kan natuurlijk beter, want deze spotgoedkope in-ears klinken meestal erg blikkerig! Wie waarde hecht aan een acceptabele geluidskwaliteit, investeert het beste in een goede hoofdtelefoon. Overigens hoeft dat niet per se veel geld te kosten, want een goedkope koptelefoon is snel gevonden. Een hoofdtelefoon van pakweg vijftig euro klinkt bijvoorbeeld nog altijd beter dan de meegeleverde oordopjes van een smartphone. Een tip: webwinkels doen overjarige koptelefoons vaak in de uitverkoop!

Stap 1: Welk hoofdtelefoontype kies je?

Voordat je verschillende hoofdtelefoons met elkaar gaat vergelijken, bepaal je eerst op welke wijze je de hoofdtelefoon wilt dragen. Dat kan op drie manieren, namelijk in je oren, op je oren of over je oren. Hoofdtelefoons zijn dan ook onder te verdelen in drie groepen: in-ear, on-ear en over-ear. In de komende paragrafen zoomen we in op de voordelen en nadelen van iedere type hoofdtelefoon.

Voordelen en nadelen in-ear hoofdtelefoon

JBL Tune 120TWS

Zoals de naam al doet vermoeden, stop je in-ear oordopjes in het oorkanaal (ook wel oortelefoon genoemd). Vanzelfsprekend is ieder oor verschillend. Om die reden leveren fabrikanten altijd verschillende maten siliconen oordoppen mee. Wie weleens problemen met in-ears heeft gehad, kiest het beste voor een exemplaar met een zogeheten oorclip of oorhaak. De oordoppen blijven dan altijd goed op hun plek zitten. Handig voor tijdens het sporten! Oordopjes zijn over het algemeen goedkoper dan on-ear en over-ear hoofdtelefoons. Bovendien zijn ze vanwege het lichte draaggewicht zeer geschikt om onderweg te gebruiken. Niet voor niets gebruiken hardlopers en sportschoolbezoekers in-ears vaak als sport hoofdtelefoon. Kies in dat geval voor een product met een zweet- en weersbestendige behuizing. De nieuwste oordopjes zijn tegenwoordig volledig snoerloos!

Lang niet iedere muziekliefhebber is enthousiast over in-ears. Zeker bij de goedkopere modellen gaat het compacte design vaak ten koste van de geluidskwaliteit. Met name de basweergave moet het vaak ontgelden. Daarnaast vindt niet iedereen in-ears comfortabel zitten, aangezien je ze in de gehoorgang moet manoeuvreren. Veeleisende luisteraars zijn beter af met een traditionele hoofdtelefoon, waarbij de audiodrivers zich in de oorschelpen bevinden. Je hebt dan keuze uit twee opties. Bij een on ear-hoofdtelefoon zitten de oorkussens bovenop het oor, terwijl je bij een over-ear exemplaar de oorschelpen over de oren plaatst. Een hoofdband verbindt beide oorschelpen met elkaar.

Voordelen en nadelen on-ear hoofdtelefoon

Zowel on-ear als over-ear hoofdtelefoons hebben aan populariteit gewonnen sinds de producten van Beats by Dre zich ontpopten tot hippe mode-items. Of je nou wel of geen liefhebber bent van deze opvallende hoofdtelefoons, de invloed van Beats is onmogelijk te negeren. Verschillende grote merken hebben zich door het ontwerp en de akoestische eigenschappen laten inspireren bij de ontwikkeling van eigen producten. Van nature zijn on-ear hoofdtelefoons behoorlijk compact en bevatten ze ietwat platte oorkussens. Het materiaal van de oorkussens is zeer belangrijk voor het draagcomfort. Logisch, want deze kussens rusten op je oor. Als de hoofdtelefoon te strak zit, gaan de kussens op het oor na een tijdje irriteren. Een ander minpunt is dat on-ears omgevingsgeluid produceren, waardoor omstanders je muziek kunnen horen. Daarentegen sluiten on-ear hoofdtelefoons je niet volledig af van de omgeving, zodat je ze vergeleken met in-ear en over-ear hoofdtelefoons veiliger in het verkeer kunt gebruiken. Veel kinderhoofdtelefoons bestaan uit een on-ear model. Die hebben een vrolijk kleurtje en een volumebegrenzer tot zo’n 85 decibel.

Voordelen en nadelen over-ear hoofdtelefoon

Sony WH-1000XM3

Over-ear hoofdtelefoons zijn door het forse formaat iets minder handzaam. Daarentegen is er in de behuizing plek voor grotere audiodrivers. Hierdoor hebben over-ear koptelefoons prima eigenschappen voor een diepe basweergave en produceren ze over het algemeen een rijk geluid. Verder is er een tamelijk hoog volume haalbaar, al dienen luisteraars logischerwijs wel rekening te houden met gehoorschade. Vanwege het gesloten ontwerp vloeit er minder geluid weg en hoor je minder omgevingsgeluiden. Ideaal voor gebruik in een drukke treincoupé of vliegtuigcabine. Afhankelijk van het gebruikte materiaal voelen je oren op den duur misschien wel wat warm aan. Omdat de oorschelpen je gehoororganen volledig omsluiten, kan er tenslotte minder frisse lucht bij je oren komen. Veeleisende muziekliefhebbers nemen genoegen met dit ongemak en kiezen voor de beste audiokwaliteit.

Zodra je eenmaal weet welk hoofdtelefoontype je wenst, is het verstandig om wat nadrukkelijker naar het dagelijkse gebruik te kijken. Ben je meestal thuis, dan kun je een groter ‘open-back’ hoofdtelefoon overwegen. Dankzij deze technologie verdwijnen audiogolven na het binnendringen van je oor meteen weer uit de oorschelp. Er is geen sprake van geluidsweerkaatsing, wat resulteert in een open en natuurlijke audioweergave. Open-back over-ear hoofdtelefoons ‘lekken’ daarentegen wel geluid aan de omgeving. Ze zijn dus minder geschikt voor gebruik in het openbare leven, zoals op kantoor en scholen. Gebruik je een over-ear hoofdtelefoon voornamelijk buitenshuis, dan ligt een gesloten ontwerp voor de hand. Hoewel de geluidskwaliteit het aflegt tegen open-back over-ears, zijn gesloten hoofdtelefoons vanwege de sterke isolatie van de buitenwereld enorm populair.

Stap 2: Wel of geen noise cancelling?

Sony WH-1000XM3

Stoor jij je regelmatig aan omgevingsgeluiden en wil je ongestoord van muziek genieten? Koop dan een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking (noise cancelling)! Minuscule meetmicrofoons op de behuizing vangen omgevingsgeluiden op, waarna een speciale chip direct tegengestelde audiogolven genereert. Deze wonderlijke techniek heft hinderlijke omgevingsgeluiden voor de luisteraar grotendeels op. Handig voor gebruik in een luidruchtige sportschool of tijdens het reizen met het openbaar vervoer. Actieve ruisonderdrukking helpt je om luistermoeheid te voorkomen, omdat je muziek op een lager volume kunt beluisteren zonder dat je last hebt van omgevingsgeluid. Fanatieke audiofielen zijn overigens sceptisch over deze techniek, omdat de liedjes wat minder sprankelend klinken. Gelukkig kun je op iedere geschikte koptelefoon actieve geluidsonderdrukking aan- of uitzetten. Je bepaalt dus zelf op welke momenten je noise cancelling toepast. Fabrikanten slagen er steeds beter in om noise cancelling goed te implementeren. Voorbeelden hiervan zijn de Sony WH-1000XM3, Beats Studio3 Wireless en Bose QuickComfort 35 II. Hoofdtelefoons met noise cancelling zijn over het algemeen wat duurder dan koptelefoons zonder deze technologie.

Stap 3: Draadloos of bekabeld?

JBL Tune 120TWS

Draadloze hoofdtelefoons zijn interessant voor diegenen die flexibiliteit wensen en zich liever niet storen aan dansende snoertjes die gemakkelijk in de knoop raken. Een wireless koptelefoon maakt via bluetooth een draadloze connectie met een smartphone of tablet. De oorschelp bevat meestal bedieningsknoppen of een aanraakpaneel. Je hoeft de smartphone dan niet uit je broekzak te halen om het volume te wijzigen of nummers te skippen. Draadloze geluidsoverdracht via bluetooth levert overigens wel wat verlies van audiokwaliteit op vergeleken met een bekabelde verbinding. Bluetooth past namelijk eerst compressie toe (verkleinen van audiogegevens), waarna het de muziek naar de hoofdtelefoon doorsluist. Wanneer je smartphone de aptX-codec ondersteunt (zoals de meeste toestellen met Android), loont het de moeite om een draadloze hoofdtelefoon met aptX te overwegen. Hiermee lukt het om via draadloze bluetooth-overdracht naar nummers in cd-kwaliteit te luisteren. Voorwaarde is wel dat de muziekbestanden van hoge kwaliteit zijn. Bedenk goed dat je een draadloze koptelefoon regelmatig moet opladen. Dat gebeurt veelal via een meegeleverde usb-kabel.

Stap 4: Let op de extraatjes

Beats Solo 3 Wireless

Audiofabrikanten voegen aan de lopende band moderne snufjes aan hoofdtelefoons toe. Zo hebben luxe koptelefoons een NFC-chip ingebouwd, zodat je vliegensvlug een bluetooth-verbinding kunt opzetten. Als je via de hoofdtelefoon handsfree wilt bellen, heb je een goede draadloze hoofdtelefoon met microfoon nodig. In feite gebruik je de hoofdtelefoon dan als headset. Fanatieke muziekliefhebbers doen wellicht graag een beroep op de hoofdtelefoonaansluiting van hun versterker of receiver om naar muziek te luisteren. Let dan goed op of er bij de beoogde hoofdtelefoon een 6,3mm-adapter is bijgesloten. Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Het gebruikelijk plugformaat voor aansluiting op een smartphone, tablet en computer is 3,5 millimeter. Sommige koptelefoonmerken leveren beide stekkertjes of een speciale adapter mee. Innovatieve hoofdtelefoonfabrikanten ontwikkelen tegenwoordig opvouwbare koptelefoons. Dankzij het slimme ontwerp berg je je luistermaatje eenvoudig op in een opberghoesje.

Stap 5: Het beste koptelefoonmerk

Een koptelefoon kopen is vanwege het enorme aanbod een behoorlijke uitdaging. Om teleurstellingen te voorkomen, raden we je aan om een product van een gerenommeerd audiomerk te kiezen. Hifi-fabrikanten stoppen veel geld in onderzoek en proberen zichzelf continu te verbeteren. Spotgoedkope producten van onbekende merken bij de plaatselijke prijsvechter klinken blikkerig, gaan gemakkelijk kapot en irriteren snel aan jeoren. Ga daarom bij voorkeur in zee met een audiomerk dat al jarenlang hoofdtelefoons ontwikkelt. Sennheiser stond jarenlang bekend als het beste koptelefoonmerk, maar inmiddels produceren ook diverse andere fabrikanten prima hoofdtelefoons. Voorbeelden hiervan zijn Beats, Sony, Bose, JBL, JVC, Bowers & Wilkins, Marshall, Denon, House of Marley, Bang & Olufsen, Jabra en AKG.

Koptelefoon kopen

Na het lezen van deze koopwijzer beschik je hopelijk over voldoende informatie om een weloverwogen keuze te maken. Laat je je hierbij vooral inspireren door de reviews op deze website. In de besprekingen beoordelen we van iedere koptelefoon onder meer het gebruiksgemak, de audiokwaliteit en het draagcomfort. Hoe mooi het design ook is, een hoofdtelefoon moet natuurlijk vooral lekker zitten én goed klinken. HoofdtelefoonExpert.nl houdt verder ook een overzicht bij van de tien best geteste hoofdtelefoons. Succes met je keuze!