In 2018 bracht Sony de langverwachte WH-1000XM3 op de markt. Deze draadloze hoofdtelefoon met noise cancelling gebruikt een nieuwe chip (QN1-processor) om hinderlijk omgevingsgeluid te onderdrukken. Lees de review Sony WH-1000XM3 of dit de beste koptelefoon van dit moment is.

Met een prijskaartje van 249 euro is de WH-1000XM3 bepaald niet goedkoop, maar daar krijg je dan wel een uitstekende geluidskwaliteit voor terug. Daarover later meer! Webwinkel Coolblue verkoopt dit product in twee kleurstellingen, namelijk zwart en zilver.

Design en bouwkwaliteit

Sony koos voor een ietwat sobere vormgeving, want de behuizing bevat geen tierelantijntjes. Wel valt het koperkleurige logo van het Japanse merk op. De over-ear hoofdtelefoon voelt degelijk aan en kan zonder twijfel wel een stootje hebben. De stevige scharnieren dragen daaraan bij. Zoek je een draadloze koptelefoon met een lange levensduur, dan is de WH-1000XM3 een prima keuze. Voor wat betreft het design hebben we weleens fraaiere hoofdtelefoons onder ogen gekregen, al is dat natuurlijk ook een kwestie van smaak. In de productdoos zit een degelijk opberghoesje waar je de hoofdtelefoon inclusief alle kabels in kwijt kunt. Fijn is dat de WH-1000XM3 een NFC-chip en ingebouwde headset bevat. Verder levert de fabrikant een audiokabel mee.

Geluidskwaliteit van Sony WH-1000XM3

Over de audiokwaliteit kunnen we kort zijn. Die is namelijk weergaloos! Voor het geluid zijn twee neodymium-magneten met een diameter van vier centimeter verantwoordelijk. De Sony WH-1000XM3 biedt een natuurgetrouwe audiobalans waarin alle lagen prima uit de verf komen. Waar veel merken zich laten verleiden door de bas kunstmatig op te voeren, trapt Sony gelukkig niet in deze valkuil. Muziekstukken klinken zoals ze oorspronkelijk bedoeld zijn, waarbij met name de detaillering in het hoog een sterke indruk maakt. Deze bluetooth-koptelefoon laat subtiele elementen uit de opname horen die doorsnee hoofdtelefoons achterwege laten. Vanwege een prima dynamiek zal er van luistermoeheid niet snel sprake zijn. Een meerwaarde is dat de WH-1000XM3 de gewaardeerde aptX-codec ondersteunt, waardoor dit luisterapparaat bij bepaalde bluetooth-streams een gunstige compressie biedt.

Gebruiksgemak en draagcomfort

De configuratie is snel gepiept. Nadat het apparaat via bluetooth is verbonden, vraagt Sony om de Headphones Connect-app (iOS en Android) te installeren. Na een software-update doe je desgewenst een beroep op de spraakassistent van Google. Daarnaast bepaal je in de mobiele app eigenhandig de mate van actieve ruisonderdrukking (noise cancelling). Deze functie werkt verrassend goed, want zelfs in een drukke omgeving blijven storende bijgeluiden grotendeels achterwege. Sterker nog, nooit eerder ervaarden we een betere noise cancelling-functie! Via tikken en veegbewegingen op de rechteroorschelp skip je door nummers en wijzig je het volume. De accu gaat ongeveer dertig uur mee. Zet je actieve ruisonderdrukking uit, dan is er zelfs een langere speeltijd mogelijk. De comfortabele pasvorm en zachte oorkussens zorgen voor uren onbelemmerd luisterplezier. Het lichte gewicht van 255 gram draagt bij aan een hoogstaand draagcomfort.

De Sony WH-1000XM3 kost bij Coolblue 249 euro.