De Aftershokz Trekz Air is een zogeheten bone conduction koptelefoon. Dit ietwat merkwaardige luisterapparaat brengt geluidsgolven naar het gehooroorgaan via beengeleiding. Je oren blijven zo voor omgevingsgeluid beschikbaar. Kortom, een slimme oplossing om veilig op straat een rondje te joggen terwijl je onderweg van muziek geniet. We voelen de Aftershokz Trekz Air in deze review uitgebreid aan de tand.

Bone conduction is een heel andere manier van muziek luisteren. De muziekdoppen positioneer je namelijk op het jukbeen voor je oor. Een elegante nekband verbindt beide audio-units met elkaar. Een opvallende methode en we zijn dan ook benieuwd hoe de Aftershokz Trekz Air zich verhoudt met traditionele hoofdtelefoons. Sporters hebben in ieder geval keuze tussen verschillende kleurstellingen. Zo verkoopt Coolblue deze botgeleiding-hoofdtelefoon in de kleuren groen, blauw, grijs en rood.

Hoog draagcomfort

Ondanks een tamelijk stevige klemdruk zit de Aftershokz Trekz Air als gegoten. Muziek luisteren terwijl je oren volledig ‘vrij’ zijn voelt aan het begin enigszins vreemd, maar het biedt wel degelijk voordelen. Zo kun je tijdens een rondje hardlopen probleemloos met andere sporters praten en hoor je daarnaast ook nog het verkeer razen. Wil je intensiever naar muziek luisteren zonder dat je veel omgevingsgeluid ervaart? Aftershokz levert voor dit doeleinde een paar oorpluggen mee. De behuizing is weerbestendig en vederlicht (slechts 30 gram!), dus het is een uiterst interessante sport hoofdtelefoon. Overigens heb je geen hinder van vervelende kabels, want de koptelefoon is volledig draadloos. Via bluetooth maakt het apparaat verbinding met je smartphone.

Audiokwaliteit

De Aftershokz Trekz Air is voor wat betreft de geluidskwaliteit niet de meest fijngevoelige hoofdtelefoon. Via beengeleiding komen de trillingen van de liedjes weliswaar bij je gehooroorgaan terecht, maar we hebben toch het idee dat er onderweg nog iets achterblijft. De muziek klinkt wat vlakjes er is nauwelijks bas hoorbaar. In het hoog klinkt deze bone conduction hoofdtelefoon daarentegen wel glashelder. Voor een ontspannen sportrondje is deze Aftershokz Trekz Air weliswaar bruikbaar, maar voor intensieve luistersessies zijn er betere koptelefoons verkrijgbaar.

Eenvoudige bediening

De bediening is een fluitje van een cent. De behuizing bevat namelijk eenvoudig bereikbare toetsen. Je kunt zelfs equalizerinstellingen wijzigen door beide volumetoetsen tegelijkertijd in te drukken. Verder is er een knop om inkomende telefoongesproken aan te nemen, waarna je via de ingebouwde headset een gesprek voert. Daarnaast sla je met deze knop desgewenst nummers over en pauzeer je de muziekweergave. De fabrikant heeft een bescheiden accu in de behuizing verwerkt met een maximale luistertijd van zes uur. Met de meegeleverde usb-kabel laad je de batterij weer op.

Coolblue verkoopt de Aftershokz Trekz Air vanaf 99,99 euro.