Sennheiser dankt zijn hoge populariteit grotendeels aan zijn uitstekende hoofdtelefoons en de PXC 550 Wireless is daar wederom een uitstekend bewijs van. Deze over-ear-koptelefoon zit heerlijk en de geluidskwaliteit is van een zeer hoog niveau. Lees de review Sennheiser PXC 550 Wireless.

De Sennheiser PXC 550 Wireless is al even op de markt. Vanwege zijn goede (verkoop)prestaties doet het Duitse audiomerk vooralsnog geen afstand van deze koptelefoon. Gunstig is dat je vergeleken met andere andere noise-cancelling-hoofdtelefoons niet de hoofdprijs betaalt. Zo verkocht Coolblue de PXC 550 Wireless voor 249 euro, maar helaas is de hoofdtelefoon niet meer bij de webwinkel verkrijgbaar.

Veel gebruiksgemak

Dankzij ondersteuning voor bluetooth 4.2 koppel je de PXC 550 Wireless eenvoudig aan een (mobiel) apparaat. Dat werkt in de praktijk vlekkeloos, zeker wanneer je hiervoor de nfc-chip gebruikt! Met het meegeleverde audiosnoertje sluit je apparaten overigens net zo gemakkelijk bekabeld aan. Handig voor het geval de ingebouwde accu leeg is. Dat zal overigens niet zo snel gebeuren, want deze accu gaat in ideale omstandigheden volgens het Duitse audiomerk zo’n dertig uur mee. Sennheiser voegde aan dit product allerlei slimmigheden toe. Bij het draaien van de oorschelpen schakelt het luisterapparaat bijvoorbeeld automatisch in of uit. Verder bevat de rechteroorschelp een aanraakpaneel om muziek te bedienen en inkomende oproepen te beantwoorden. Dat is wel even oefenen, want via deze weg zijn er nogal wat functies toegankelijk. Heb je alle veeg- en tik-combinaties eenmaal onder de knie, dan is dat onderweg ideaal. Een aanraakpaneel werkt namelijk een stuk intuïtiever dan kleine drukknopjes die je blindelings amper kunt bedienen. Via een kleine schakelaar doen luisteraars een beroep op actieve ruisonderdrukking.

Gewoonlijk design

Vergeleken met de eveneens breed verkrijgbare Sennheiser Momentum Wireless oogt de PXC 550 iets gewoonlijker. Deze hoofdtelefoon bevat een zachte hoofdband en oorkussens, waardoor dit product zich goed leent voor lange luistersessies. Een groot voordeel is het zeer lage draaggewicht van 227 gram. Fijn is dat er in het meegeleverde opberghoesje een vliegtuig- en 6,3mm-adapter zijn inbegrepen. Het product is alleen in een zwarte uitvoering met zilveren accenten verkrijgbaar.

Sublieme audiokwaliteit

Over de geluidskwaliteit kunnen we kort zijn, want de PXC 550 klinkt prachtig. Of je nou van klassiek, rock of jazz houdt, deze hoofdtelefoon doet recht aan nagenoeg alle muziekstijlen. Standaard is het basniveau voor bepaalde genres iets aan de lage kant, zoals dance en hiphop. Gelukkig krik je het basniveau eenvoudig op door via een aparte toets een andere audiomodus te activeren. Het brede frequentiebereik loopt van 17 Hz tot 23 kHz, waardoor deze koptelefoon uiterst dynamisch klinkt. Een bijkomend voordeel is dat de aanwezige bluetooth-adapter de aptx-standaard ondersteunt. Via deze standaard is het met de juiste audiobestanden en (mobiele) apparatuur mogelijk om muziek over een draadloze verbinding in cd-kwaliteit af te spelen.

Functionaliteit

Over het grote aantal mogelijkheden hebben bezitters van deze degelijke hoofdtelefoon nietst te klagen. Een bluetooth-adapter zorgt ervoor dat je draadloos van muziek kunt genieten en de ondersteuning voor actieve geluidsonderdrukking houdt hinderlijke omgevingsgeluiden buiten de deur. Drie meetmicrofoons vangen achtergrondlawaai op, waarna een speciale chip tegenovergestelde audiofrequenties produceert. Vanwege de ‘botsende’ audiogolven worden de achtergrondgeluiden voor de luisteraar sterk verminderd. Deze functie bevalt in de praktijk uitstekend. Voortaan hoef je je dus niet meer te storen aan luid telefonerende mensen in de trein of slechte muziek in de sportschool, want je hoort zelfs op een bescheiden volumeniveau alleen je eigen muziek. Handig is dat de behuizing een ingebouwde headset bevat, zodat je inkomende telefoonoproepen handsfree kunt beantwoorden. Tot slot installeer je eventueel nog een app op je smartphone, waarmee je onder meer de mate van geluidsonderdrukking reguleert.