De Focal Listen Wireless is een hoofdtelefoon van hoge kwaliteit. Niet vreemd, want in audiokringen staat dit Franse audiomerk nogal hoog aangeschreven. Tijd voor een review Focal Listen Wireless.

De Focal Listen Wireless is vanwege zijn omvang een nogal indrukwekkende verschijning. Het betreft een over-ear-hoofdtelefoon met grote oorschelpen. De behuizing zit degelijk in elkaar en kan beslist een stootje hebben. Het geheel zit er chique uit. Het schuifmechanisme is van kunststof en zorgt ervoor dat de koptelefoon probleemloos past op iedere schedel. Een gemiste kans is dat Focal een nogal slap opberghoesje meelevert.

Eenvoudige bediening

Zoals je van een luxe hoofdtelefoon mag verwachten, verloopt de verbinding via bluetooth. Voor de bediening gebruik je een aantal drukknopjes op de oorschelp. Aan het begin kost het even tijd om de betekenis van ieder knopje te leren kennen. Je pauzeert nummers, slaat liedjes over en neemt inkomende telefoonoproepen aan met de ingebouwde headset. Deze hoofdtelefoon is vanwege het gebrek aan actieve ruisonderdrukking in principe minder geschikt in luidruchtige omgevingen. Daarentegen houden de geïsoleerde oorschelpen nog best veel geluid tegen. De aanwezige accu biedt in ideale omstandigheden een speeltijd van twintig uur.

Prima geluidskwaliteit

Zoals je van een bekend audiomerk mag verwachten, is de audiokwaliteit uitstekend. De Focal Listen Wireless heeft een open en dynamisch karakter, waardoor muziekliefhebbers moeiteloos geboeid blijven luisteren. Subtiele muziekdetails komen nadrukkelijk naar voren en vergeleken met andere hoofdtelefoons blijft het basniveau prima in toom. Dankzij het brede frequentiebereik komen alle lagen prima uit de verf. Deze hoofdtelefoon laat muziek via de bluetooth aptX-codec horen, dus de geluidskwaliteit komt overeen met die van cd’s. Gebruik je de meegeleverde audiokabel in combinatie met een goede versterker of receiver, dan laat de Focal Listen Wireless pas echt zien wat hij kan. Wat een genot voor je oren!

Zware jongen

De oorkussens zijn gemaakt van traagschuim en passen hun vorm goed aan op je oren. De hoofdtelefoon zit prettig en heeft een fijne klemdruk, maar is met een gewicht van 300 gram wel wat aan de zware kant. Luister je vaak in een luie stoel met hoofdsteun, dan is dat niet zo’n probleem. Voor langdurig gebruik onderweg ligteen koptelefoon met een lager gewicht meer voor de hand.